En løs hund i bil er ikke trygg, verken for seg selv eller andre. Det er påbudt for oss på to ben til å ha på bilbelte når vi kjører eller er passasjer i bil. Hund, bileier eller hundeeieren har ikke noe slikt påbud i Norge. Også hunder bør sikres forsvarlig i bilen, ved bråstopp / kollisjon eller en enkel utforkjøring vil hunden bli slengt rundt i bilen med stor tyngdeNils G. Skarning

HUND i bil – hva bør du tenke på?

I Norge skal det være over 425 000 hunder, hvor mange som hvert år er med eieren på en langtur med bil vet jeg ikke. Hvis det bare er 10 % av hundene som er med på ferieturer / langturer hver dag, ja – da er det faktisk over 40 000 hunder som daglig befinner seg i bil.
Kanskje det er 30 % av hundene som er med på slike turer, jeg vet ikke. Sett disse tallene opp mot sommervarme, overlastede biler, hetebølge, trafikkaos, hardkjøring for å nå ferjer, mange uerfarne billister på veiene, eldre biler uten klimaanlegg osv., osv – ja – da kan man av og til si: " stakkars hunder ".

En løs hund i bil er ikke trygg, verken for seg selv eller andre. Det er påbudt for oss på to ben til å ha på bilbelte når vi kjører eller er passasjer i bil. Hund, bileier eller hundeeieren har ikke noe slikt påbud i Norge. Også hunder bør sikres forsvarlig i bilen, ved bråstopp / kollisjon eller en enkel utforkjøring vil hunden bli slengt rundt i bilen med stor tyngde. Hund i biler er alltid uforberedt på slike uvante hendelser. Den energi som hunden produserer er avhengig av hundens vekt og bilens hastighet i stoppøyeblikket ( kollisjonen ).

En hund på 20 kg vil ved bråstopp i 50 km/t utgjøre en kraft / tyngde på ca. 200 kg – en slik kraft er drepende dersom den treffer et hode.

Mange bruker bur til hundene som kan ofte være upraktisk og meget plasskrevende når ferietur står på kjøreplanen. Ofte ender det med at hundeeieren kjøper større bil enn man egentlig trenger eller har råd til i det daglige. I tillegg er disse hundeburene meget dyre, sett i forhold til hundesikkerhetsselen. Slike bur har også en tendens til å ripe opp inventaret i bilen

I dag kan man kjøpe en sele som kombinert med bilens egne sikkerhetsseler, gir hunden en god trygghet ved kollisjoner eller kraftige nedbremsinger. Sats på en sikkerhetssele til hunden, det er mye bedre og langt billigere enn et stort hundebur.

Jeg har god erfaring med hunder i bil på lange bilturer i inn- og utland. Både for hunden og for passasjerene i bilen er det i egen interesse å sikre seg best mulig. Selv i det daglige må den tenkes sikkerhet, selv om de aller fleste vel slurver litt i blant. Ofte jeg ser små hunder som ligger på hattehylla bak, tenk på hva som skjer ved en bråstopp.

Jeg pleier å si at man skal ha samme opptreden på ferieturer / langturer med hund som om man har med seg et barn på 1 år. Vi stoppet alltid ofte når vi hadde smårollinger med i bilen. I gamle dager var det alltid ut av bilen, strekke på armer og ben, rask kort løpetur, drikke litt vann eller saft, tisse, litt lek også inn i bilen for en ny etappe mot feriemålet.

Det samme kjøremønster bør brukes når man har hund med i bilen.

Er turen lang hunden uansett gis vann ved kjørestopp, dvs. den må luftes regelmessig. Selv har jeg alltid en flaske vann med i bilen, slik at hunden kan få drikke. Hunden trenger også å få en liten strekk på sine muskler.

Ikke gi ham mat eller " goddis " i slike tissepauser – det skaper problemer.

Noen hundeeiere lar sine hunder sitte bak i lasterommet som er adskilt fra kupeen med ett gitter. Tenk hva som skjer med hunden ved en bråstopp.

Hvis du er redd for setetrekket så legg et skaipledd eller annen beskyttelse på setet.

Hunder og sommervarmen.

Sommervarmen kan forårsake skade på hunden eller i verste fall føre til døden for hunden – varme biler er direkte livsfarlige for hunder ( det samme gjelder småbarn i bil ).

Hunder som blir overopphetet får urolige og høyt pesetempo ( kall det stress ), det medfører væsketap og hunden blir sløv. Dette medfører at blodsirkulasjonen blir nedsatt og faren for blodpropp kommer. På grunn av at hunden ikke blir kvitt varmen får den sjokk. Store hunder med mye pels har større problemer med å kvitte seg med varmen enn en liten hund, samt at tykke og overvektige hunder også har problemer med å bli kvitt varmen kontra slanke hunder.

Hva kan du gjøre med overopphetet hund og det ikke er dyrlege eller andre fagfolk tilgjengelig ? Her er rådene:

  • dusj hunden forsiktig med vann. Hageslangen er OK, men ikke med fullt trykk
  • dusj mot buken fordi at der er det normalt minst pels
  • har du stort nok vannkar, legg hunden i karet. Vannet skal være kaldt – eksempelvis fra kaldtvannspringen. Hundehodet over vann.
  • varmen fjernes hurtigere dersom man har en vifte (hårtørker) tilgjengelig
  • ikke bruk isbiter eller tørris til kjølingen
  • snakk med hunden, gi mye, mye ros og ikke mat/godbiter

Har du temperaturmåler – bruk den. Temperaturmåleren skal settes inn i hundens endetarmsåpning ( rectum ). Hvis du ikke kan det, bør du som hundeeier lære deg det. Det er egentlig enkelt og lett.

Stopp nedkjølingen når kroppstemperaturen er kommet ned til 38 – 39 gr. C. Hunden vil være tørst, la den drikke.

Det kan hende at hunden kaster opp, ta det rolig – det er godt aktivitetstegn.

Ta tempen hvert 5.-10. minutt den neste timen og se at den holder seg på det forannevnte nivå.

Får du ikke transportert hunden til dyrlege, så ring dyrlegen og fortell hva du har gjort.

Du vil trolig få en del fagråd som er med på å få din hund stabil og aktiv igjen.

Så til et annet problem som dukker opp hver sommer – mange hundeeieren parkerer bilen med hund i på steder som i skyggen av trær, vegger, store lastebiler og annet. Det mange hundeeiere ikke tenker på er at solen flytter på seg og snart kan bilen med hunden bli stående i solsteika. Da kan du få forannevnte tilstander.


Hva gjør du når du ser hund som lider i en slik varm bil:

Er det høyttaleranlegg ( campingplass, dyrehage, forlystelsespark, idrettsarrangement, museum, parkeringsplasser etc.) på stedet, gi melding dit og etterlys eieren – det haster.

Er det politi eller andre myndighetspersoner i nærheten ( arrangement ), ta kontakt med dem omgående.

Er det nærliggende hus, kontakt noen i huset og hør om de kjenner bilen/hunden.

Hvis du ikke lykkes hittil med å få kontakt og du fortsatt ser at hunden nærmest er bevisstløs, knus en siderute og ta ansvar for hunden.

Følg de foranskrevne rådene. Det er praktisk å sette et band på hundehalsen, når hunden kvikner til kan den løpe sin vei.

Du har nå plikt til å varsle politiet om at du har gjort " innbrudd " i en bil for å redde en hund fra å omkomme. Ta vare på hunden og sørg for at bilen blir sikret inntil politiet kommer.

Du har gjort en dyreverngjerning og du vil ikke få noen konsekvenser av din handling

God biltur med hunden !

Nils G. Skarning

Webmaster: Tormod Tørstad, ttoersta@online.no .  Sist oppdatert 22.06.2004
Det er tillatt å gjengi fra denne siden når kilden www.hundebitt.no gjengis