"Husk at har du hund, har du ansvar for at den befinner seg vel og at den ikke blir utsatt for  "rakettangrep" NYTTÅRSAFTEN."  Nils G. Skarning

Hunder ( og kanskje andre dyr) og raketter

I Norge skal det være ca. 425000 hunder. Hvis bare 30 % av hundene har eller vil få problemer med raketter nyttårsaften, vil ca. 127500 hunder være berørt av smell, lysglimt og andre påkjenninger. Menneskets øverste hørselsgrense er 16 – 18000 Herz ( HZ – svingninger pr. sekund ).

Hundens øverste hørselsgrense kan være 70 – 100000 Herz. De fleste hunder er dyktige på å retningsbestemme lyder ( smell ). Hunder registrerer trykkendringer, dvs. trykkbølger fra eksplosjoner. Eksplosjoner skjer når store og tunge raketter/bomber avfyres.

Fastlagt støygrense for fyrverkeri er 120 dB (A). Raketter som selges lovlig i Norge er under den grensen for støy ( smell ). Det er kjent at mange kjøper raketter og lignende i utlandet / Sverige og disse rakettene kan ha høyere støyverdier, dvs. høyere desibel-tall og av den grunn farligere ” for folk og fe ”. Disse rakettene kan ha minusfaktorer som ustabilitet, feil ved antenningsmekanismen og andre forhold som gjør raketten farlig.

Hvilke skader kan hunden få ved rakettoppskyting ?:

 • Smellskader, skade på ørene
 • Psykisk skade, den blir redd, skremt og fortvilte
 • Fysisk skade ved at den blir truffet av rakett eller deler fra rakett

Trening.

Det er viktig at du under denne treningen snakker/kommuniserer med hunden hele tiden. Gi den oppmuntringer med glad og livlig stemme. Gi blaffen i om menneskene rundt deg tror du er litt rar – det er din hund som skal ha fokus. Ord som brukes med glad stemme er: Jaaaaaa – flink gutt – fin jente – heiiiii Bamse ( eller Pluto – Topsy – Konrad – Julla mv. ). Har du noe godt i lommen, gi hunden en godbit.

Husk at når hunden blir redd eller er redd, er det ditt stemmeleie som har den gode effekten på hunden. Du må ved å snakke, forsøke å bortlede uønsket støy.

 • Hvalper bør tilvendes støy over tid. Hundeeiere i byene bør gå i støybelastede områder med hvalpen, men ikke tett innpå buss, tog og trikk i startfasen. Turen i disse områdene skal gjentas og gjentas til hvalpen blir trygg når en trikk/buss/lastebil kjører forbi.
 • I Oslo er Storgaten et meget egnet sted til å støytrene hunden. Hvalpen vil over tid ” akseptere ” støybelastningen. Andre egnete treningssteder er bussterminaler og jernbanestasjoner etc.

Ikke tving hvalpen eller den voksne hunden til å gå nærmest kjørebanen  – la dette komme over tid og hundens kroppsspråk forteller hvor nære du kan gå kjørebanen.

 • Hvis du har skytebane i nærheten kan den benyttes til trening. Når det er skyting bør du være minst 2-300 meter unna standplass. Viser hunden at dette er ubehagelig går du lengere unna. Over tid og mange gangers besøk ved skytebanen tilvendes hunden gradvis. Ikke under noen omstendigheter må du trekke hunden fram til standplass når det skytes.

Kjenner du personer med hobby ” jakt og vilt ” så snakk med dem om hvorledes de trener hunden ” skuddsikker ”. Seriøse jegere med hund kan mye om støytrening.

 • På markedet finnes CD`er bl.a. ” Sound Scary ” hvor det er innspilt lyder og annet støy fra rakettoppskytninger, bomber, hylere og annet. Oppskriften er at du har hunden i et rom og setter på CD-spilleren, men det må være lavt volum / støy.  Når hunden synes å ha akseptert denne støyen, kan du øke volumet for gradvis å tilvende hunden denne støykilden eller ” rakett-helvete ”. Min tro på å tilvende hunden rakett-støy på denne måten, er begrenset og årsaken til det er hundeeierens lengsel etter å gjøre hunden rakett-tøff veldig fort. Mange hundeeiere vil trolig gå for fort frem med volumknappen og skremme hunden med høy lyd.

Slik CD-rakettstøy har jeg ingen erfaring med.

Det er  også på markedet en  ” luftfrisker ” som 14 dager før Nyttårsaften kan plugges inn i en stikkontakt. Luftfriskeren vil da begynne å skille ut et stoff som heter feromoner. Feromoner er et signalstoff som tispa skiller ut når valpene dier. Det skal føre til at valpen / hunden føler seg trygg.  Systemet betegnes også som D.A.P – Dog Appeasing Pheromone.

Dette midlet har jeg ingen erfaring med.

Nå er det dessverre blitt slik i Norge at ” raketthelvete ” begynner gjerne lenge før Nyttårsaften og varer ofte en og to uker ut i januar.

Dette kan være med på å fjerne effekten av D.A.P.

Hva disse remediene koster vet jeg ikke.

Nyttårsaften.

 • Gå en lang tur med hunden før rakett-helvete starter. På turen må du unngå steder hvor du erfaringsmessig vet at raketter kan bli skutt opp eller vil falle ned.
 • La hunden være i et rom som ligger lengst unna rakettenes oppskytingsplass. Der skal hunden ha sitt teppe, vann og det som vanligvis omgir den. Ikke sett hunden i et bur hvis du vet at den kan bli nervøs. Hunden skal ikke være alene.
 • Mange hundeeiere reiser på hytta fordi de vet at der kan det være færre raketter.
 • Du kan også undersøke hos kenneler om de ligger på steder hvor det ikke er rakettoppskyting. Velger du den løsningen, bør hunden være vant med kennellivet.
 • Ikke sett hunden i bilen eller i garasjen når rakettene går i været. Mange har hundebur i sine biler, ikke sett hunden der når rakettene fyker til værs.
 • Når rakettene går i været skal den som har mest tilknytning til hunden være i hundens rom. Personen skal hele tiden snakke med hunden –  da mener jeg å snakke med glad stemme. Prøv å avlede hundens oppmerksomhet mot rakettene ved å leke med den, legg deg gjerne ned på gulvet for å leke – det liker hunder. Har du noe smågodt som hunden virkelig liker, la den få litt om gangen.

Ikke la deg overtale til å ta med hunden ut på rakettoppskytingsplassen. Da kan alt du har bygget opp bli ødelagt.

Ikke la alkohol influere på det samarbeidet du har med hunden – feststemte mennesker og raketter kan være en plage for hunden. Hunden er den første som merker at du har tatt en dram eller flere.

 • Hvis hunden tisser eller ” gjør stort ” inne er det et signal på at den er utilpass, dvs. psykisk påvirket. Det er da utrolig  dumt å kjefte på hunden.
 • Ikke la hunden være alene i et lukket rom når det smeller som verst.
 • Musikk kan avlede/dempe hundens fokus på smell. Lydnivået bør være slik du pleier å ha når hunden er tilstede i heimen.
 • Når rakett-infernoet starter, la hunden få sin favorittleke eller ” et godt tyggebein  ”, det avleder hundens oppmerksomhet mot raketter.
 • Har du tette ( tunge ) gardiner i vindu mot rakettene –  trekk gardinene for vinduet da de demper syns- og lydinntrykk
 • Noen hundeeiere doper sin hunder ned med sove- og nervetabletter som de selv bruker og som er/ikke er reseptbelagte. Dette kan være livsfarlig for hunden fordi dosen eller din beregning alltid vil være feil i forhold til hundens størrelse etc.

La veterinærer avgjøre din ide om ”pillemisbruk”.

 • Noen hunderaser er såkalt apporterende, dvs. de er dyktige på å hente gjenstander som du eller andre legger ned på bakken eller f. eks en rakett i et utskytingsstativ. Andre hunder kan være trent til å apportere gjenstander som er lagt ut eller gjemt i terrenget.
 • Ta hunden vekk fra rakettoppskytingsstedet. Det har hendt at hunder har blitt skadd ved at de har løpt og plukket opp/apportert raketten etter at du eller har tent lunten. Dersom hunden er tilstede ved rakettplassen, så husk at hunden ser på din tenning av raketten som lek, noe som kan med føre apportering.
 • Raketter av type ” HYLERE ” og ” BOMBER ” er en stor belastning for hunden / mennesket.

Husk at har du hund, har du ansvar for at

den befinner seg vel og at den ikke blir utsatt

for ” rakettangrep ” NYTTÅRSAFTEN

Etterspill.
Dersom din hund endrer karakter, peser, piper, kaster opp, gulper, er sur og irritabel, løper/går i ring, vil ut og vil inn igjen, legger seg ikke til ro – da bør du være klar over at hunden er tilført en psykisk belastning den ikke klarer av.

Har hunden din blitt ” psykisk skadet ” av raketter, så er det såret vanskelig å lege. Har din hund også fått en fysisk skade av rakett, har du fått et større problem.

Søk råd hos en veterinær eller andre som kan hjelpe hunden din.

Kanskje du som hundeeier også trenger litt samtalehjelp ?

Nils G. Skarning

 

Webmaster: Tormod Tørstad, ttoersta@online.no .  Sist oppdatert 14.12.2004
Det er tillatt å gjengi fra denne siden når kilden www.hundebitt.no gjengis