"Fra mitt ståsted har jeg i mange år vært forundret over oppdrettere av "farlige og skremmende" hunder, likevel selges disse hundene til personer som ikke har noen form for hundeerfaring. For meg synes det klart at disse oppdretterne ikke har etisk og moralsk ryggerad til å si nei til valpesalget, men tenker: Gudskjelov og hipp-hurra, der gikk siste valpen for kr. 10.000,-. Hunder er i Norge dessverre blitt " big business " med dertil mange useriøse oppdrettere, selgere og hundeeiere."

Farlige hunder og samfunnet.

Norge er et merkelig land, her kan alle og enhver bli hundeeier til hvilken som helst hund som ønskes, bortsett fra de rasene som er nevnt i Kamphundloven. Hund er blitt " in " i dag og mange er de foreldre som har latt seg true av 6 –7 åringen til å kjøpe valp. Valper er så utrolig søte når de er i perioden 2 måneder til 12 måneder. Det kommer alltid en hverdag hvor valpen har lagt på seg, viser muskler, tenner og ved adferd viser at den har blitt sjef i familien. Da kan det lett oppstå uheldige episoder i heimen eller i borettslaget. Det settes nærmest ingen krav til hundeeieren bortsett fra enkelte bestemmelser i dyrevernloven ( Det skal faras vel med dyr …. ) og i noen andre lover, bl.a. er det båndtvang i tiden 1. april til 20. august hvert år. Politivedtektene i landets kommuner har avsnitt om hunden og om noen plikter hundeeieren har, bl.a. båndtvang gjelder hele året på kirkegårder og i tettsteder.

Men igjen – hvem er disse hundeeierne ? For de av oss som har levd en tid og som følger med på hundefronten vet at det er tusenvis av udyktige hundeeiere. Det sies at statistikk lyver, men like fullt viser pålitelige tall at ca. 10 mennesker hver dag er i nærkontakt med hundekjeften, med andre ord de bites. Det betyr at ca. 4000 mennesker bites hvert år , mange skades alvorlig og ulykkeligvis har det vært dødelig utgang i noen tilfeller. Ser man tallet 4000 i relasjon til landets innbyggertall eksempelvisa 4.500.000, skulle man tro at dette med litt hundebiting ikke er noe problem.

Men …… skal vi engasjere oss. Jo – selvfølgelig skal hundeeiere også engasjere seg sterkt, dette fordi det er barn som rammes i sterkere grad enn voksne. Videre øker antall hunder sterkt hvert år.

I høst har jeg snakket med 14 eiere av Amstaff og andre beslektede hunderaser. Jeg sa ikke hvem jeg var, ei heller at en av våre familiehunder nettopp var drept av en Amstaff, nei – jeg hadde mange hyggelige samtaler som hundefolk kan ha seg i mellom. Utfra disse samtalene kom det frem at 11 av hundeeierne var "førstegangs-eiere", d.v.s. de hadde aldri hatt hund før. De fleste av disse hundene var iført brede halsbånd med nagler og annet utstyr som gjorde at de fikk et barskt utseende, noe som tilfredsstilt eieren. For meg var det klart at flesteparten av disse eierne ikke burde ha hund, de fortalte også at noen av hunden glefset nærmest rutinemessig etter "folk og fe", noen eiere syntes det var tøft at disse virke skremmende på folk i borettslagene, og på andre hundeeiere og derfor ble de hold i bånd med lenker og liknende.

Når det gjelder hundeeiere er det sjeldent du treffer en hundeeier som på spørsmål svarer: "Nei – er du gal, hunden min er sååååå snill – altså". Jaja, det er mange av de bikkjene som har bitt folk og andre hunder.

Vi venter spent på den nye hundeloven og vil Regjeringen ta belastningen og i klartekst si at: " Nei – de rasene vil vi ikke ha i Norge ".

Fra mitt ståsted har jeg i mange år vært forundret over oppdrettere av "farlige og skremmende" hunder, likevel selges disse hundene til personer som ikke har noen form for hundeerfaring. For meg synes det klart at disse oppdretterne ikke har etisk og moralsk ryggerad til å si nei til valpesalget, men tenker: Gudskjelov og hipp-hurra, der gikk siste valpen for kr. 10.000,-. Hunder er i Norge dessverre blitt " big business " med dertil mange useriøse oppdrettere, selgere og hundeeiere. Når sant skal sies og det skal det jo, så finnes det noen meget seriøse oppdrettere som dybdeintervjuer nye valpeeiere og som følger opp valpekjøperen og valpen i lang periode etter overdragelsen.

Hva gjøres i dag for å bedre forholdet rundt bitende hunder ? Det er nå en gang slik at det er alltid hunden som må lide for det gale hundeeierne har gjort og gjør daglig. Har hunden bitt et menneske alvorlig en gang, viser erfaring at dette lett kan skje igjen, men det MÅ ikke skje en gang til.

Nå om dagen skjer det mye positivt i noen borettslag i Oslo, dette fordi styrerepresentanter og seriøse hundeeierne er lut lei sinte hunder, deres skremmende oppførsel, hundeeierens likgyldighet og det at barn, voksne og for så vidt hunder har vært redde. Nå fester de grepet og vil ha bort de bitende hundene, kamphundrasene og eiere som ikke vil innordne seg fellesskapets glede og samhørighet. Det arbeides nå med revitalisering av hundeholdet, mer informasjon ut og restriktiv holdning til de som vil kjøpe leilighet/hus og som har eller vil anskaffe seg "farlig" hund.

I Sverige som i Norge hadde man et lunkent/avslappet forhold til hundebiting, men i Sverige ble tiltak aktualisert etter at en 6-åring ble sterkt skadet av en kamphund. Der som her tok noen ansvar for å sette i gang en prosess for å få biteproblemet frem i dagslyset. Et stort boligsameie i Stockholm har satt klare krav til hundeeiere, noe som medførte at enkelte hunder ble avlivet, noen hundeeiere flyttet, andre skaffet seg annen rase.De tiltak som ble iverksatt ble meget godt mottatt av alle parter. Nå vil flere boligsameiere innføre tilsvarende regler som de i Stockholm. Dersom det oppstår tvist om en hund er farlig, skal politiet koples inn i saken og avgjøre om hunden er snill eller farlig. Jeg mener det er viktig at seriøse hundeeiere, NKK og spesialklubbene engasjerer seg sterkere i slike saker.

Målet er klart: 

– antall bittskader må ned

– sterkere sanksjoner mot uredelige hundeeiere

– vurdering om "alle" kan bli hundeeiere

– ny moral og etikk hos oppdrettere

– kamphundraser bør bort

– mer informasjon om bittskader

Nils G. Skarning

 

Webmaster: Tormod Tørstad, ttoersta@online.no .  Sist oppdatert 06.12.2002
Det er tillatt å gjengi fra denne siden når kilden www.hundebitt.no gjengis.