Hunder i forsvaret og politiet
Jeg forstår at deres frustrasjon over hunder, eller rettere sagt hundeeiere som ikke har kontroll over dyrene sine er vel berettiget.

I min tid i forsvaret var jeg hundefører og der ble hundene karakterisert som våpen, og hvis noen skulle bli bitt, så var det akkurat det samme som om noen skulle ha fyrt av et vådeskudd, og saken ville bli behandlet deretter…

Hundene i politiet og forsvaret eller andre lignende enheter bør derfor ikke være med i regelen deres om at hundene skal avlives, noe som sier seg selv etter min oppfatning. Hunden som jeg passet på i militæret var havnet der av den enkle grunn at den hadde bitt en dommer på hundeutstilling. Valget for eieren var avliving eller forsvaret. Hunden min var meget ustabil, men når det gjaldt tjenesten og utførelsen av jobben, så passet den perfekt. Verre hunder enn den jeg hadde ble trenet opp og sendt ut til FN-tjenester og problem-områder, der den kunne gjøre nytte for seg.


Husk at selv om hunden har bitt, og kan bite igjen, så er det allikevel hundeeieren som har ansvar for den, og derfor, ved riktig trening kan de "slemme" hundene få en sjanse til å bli behandlet av mennesker som faktisk har kompetanse nok til å hanskes med disse, under kontrollerte omgivelser.

Og derfor få en løsning som er både til beste for samfunnet og hundene.  Personlig så synes jeg det burde vært obligatorisk med hundefører-kurs for alle som skal ha hund, og omtrent en slags "hundelisens" på lik linje med våpenlisensen, der en går med på fullt ansvar for hunden og dens oppførsel.

En annen ting som bør komme fram, som vi som er hundeeiere bør ta hensyn til, er at hunder følger kun instinktene sine og det den er opplært til. Ifølge dette vil den da automatisk forsvare sitt teritorium og trenger miljø-trening for å vennes av med dette.

Why can`t we just all be friends….

Arnstein Hodne

Webmaster: Tormod Tørstad, ttoersta@online.no .  Sist oppdatert 10.10.2002
Det er tillatt å gjengi fra denne siden når kilden www.hundebitt.no gjengis.