Kamphunder og sunn fornuft
Media har i lengere tid rettet søkelyset på kamphundproblemet og på de hunderaser som benyttes. Uttalelser fra ulike instanser tyder på at dette er et voksende problem. Jeg skulle tro at alle med interesse for ryddig hundehold, samt den jevne borger er interessert i at problemene med de såkalte kamphunder kommer frem i lyset. Norsk Kennel Klub ( NKK ), synes å være av en annen mening, de vil skjule fakta. Lederen i det siste bladet "Hundesport" nr. 10, skrevet av Eivind Mjærum, er direkte provoserende for de av oss som har fått våre hunder drept eller skadet av en kamphund, eller som har blitt vettskremt av kamphundenes (les hundeierens) opptreden.

I september ble vår miniatyrhund på ca. 3 kg bitt i hjel av en "snill" (eierens uttalelse) Amstaff i Oslo. Amstaffen var i bånd, men idet den passerte vår hund, kjekset han nærmest miniatyrhunden og hold den fast i kjeften som en skrustikke til den døde. Det ble gjort forsøkt på å åpne kjeften på Amstaff`en, men uten at det lyktes. En person ble for øvrig skadet av bitt under forsøket med å få åpnet kjeften. Etter 30-40 sekunder spyttet Amstaffen vår hund ned på bakken. Dyrlege bekreftet 10-15 minutter senere at intet kunne ha reddet vår hunds liv når den først satt i kjeften på Amstaffen – de biter og låser kjeften. Amstaffen og føreren forsvant, hunde-drapet ble anmeldt til politiet og etter noen dager ble eier og hund identifisert. Hunden er nå i politiets varetekt.

Eivind Mjærum skriver at NKK er utsatt for rasediskriminering pga medias interesse. NKK er fornærmet fordi de ikke blir benyttet som faginstans på kamphunder, Mjærum forteller selv at de har kompetanse og at deres personell har bedre utdannelse enn det man kan få på et universitet. Det at media tar frem disse sakene karakteriserer han som sirkus. Ja, lederskribent Eivind Mjærum – du skulle ha vært på drapsstedet for vår hund – der var det dødlig sirkus. Du synes å være en god forsvarstrateg, idet du på vegne av NKK forteller at nyhetsjegerne (journalistene) som er interessert i drapshundene opererer som paparazzi, bruker usmakelige arbeidsmetoder, har manglende kompetanse og driver med desinformasjon. Mulig du har et poeng der og kanskje er årsaken til det at NKK ikke er på riktig banehalvdel. For øvrig synes jeg siste avsnitt i ditt forsvar tar prisen – du oppfordrer de lokale hundeklubbene til kun å fortelle om det positive med disse hunderasene. Med andre ord – det negative om kamphunderasene skal for enhver pris skjules. Det tror jeg ikke går i Norge – vi har meget oppegående journalister.

I det området hundedrapet skjedde vakte saken stor oppsikt og vi er ikke var alene om å ha problemer med Amstaffer og andre beslektede raser. I løpet av 2 døgn hadde jeg 32 telefonsamtaler med personer som hadde ulike opplysninger om kamphunder og det synes som om beboere i minst 3 bydeler i Oslo har vært truet av enkelte eierene av de forannevnte rasene. Nå er gleden ved å ha hund begynt å komme tilbake, dette fordi Stovner politistasjon har hatt en vellykket aksjon mot omtalte hunderaser.

Problemet "kamphund" må tas på alvor og i en undersøkelse jeg har gjort, var det kun 2 av 12 kamphundeeiere som tidligere har hatt hund. Useriøs undersøkelse – kanskje, men dog forteller den at 10 hundeeiere er nybegynnere innen hundesporten. I amerikansk og engelsk hundelitteratur advares det sterkt mot at slike hunder overlates til uerfarne personer. Det er velkjent at slike hunder er skattet i rusmiljøer og i kriminelle miljøer. Utfra mange opplysninger på Internett, synes det klart at omtalte raser har tilnærmet samme opprinnelse – rent genetisk, eller har svært beslektet opprinnelse. Er dette nytt for NKK ?

Jeg har fått mange opplysninger om: – registreringjuks, – drapstrening, – avl, – trenere, – kamparenaer, – hunde-kampmiljøer, – valpepriser, – treningssteder og personopplysninger. Disse opplysningene har vel NKK også ?

Ros skal NKK ha, de har skjønt at kamphundproblemet ikke blir borte og har derfor innførte spesialregler for registrering av Amstaff og Bull Terriere i Norge fra 01.01.2002. Dette er prisverdi, men hjelper det ? NEI …..

Vi skal ikke la oss knekke av at noen få hundeeiere terrorisere hundemiljøene. Det kan nevnes at minst 3 hundeeiere som har fått sine hunder drept/skadet av Amstaff nå har bevæpnet seg – 2 med kniv og 1 med pistol (kal. 22 – lovlig registrert). Dette er uheldig utvikling som jeg advarer mot..

Avslutningsvis vil jeg være konstruktiv:- hva med å gripe tak i saken nå, få registrert alt som skjer med kamphundene/de omtalte rasene, åpne en tips-telefon, sette ned en arbeidsgruppe, informere, etc., etc..

Nils G. Skarning

Oslo

 

Webmaster: Tormod Tørstad, ttoersta@online.no .  Sist oppdatert 07.12.2002
Det er tillatt å gjengi fra denne siden når kilden www.hundebitt.no gjengis.