Eksempler på hvilke raser som blir regnet for farlige i verden.
Ettersom myten om den farlige hunderasen er delvis i full sving og delvis på retur(f.eks Danmark), vil jeg vise noen utsaksede eksempler på hva man får for seg er farlig av hunderaser ute i verden.  Man ser her en klar dominobrikketrend fra land til land..(uten at de enkelte land har selvstendige eller grunnleggende behandlinger rundt rasene slik jeg ser det.

Storbritania
Storbritania vedtok rasespesifikke forbud som et av de første land i verden.  På den tiden var det et formidabelt press for å forby rottweiler i landet blant annet etter at et barn ble drept av rasen.  Kampen for å hindre forbud mot den populære rasen skildres blandt annet i boka "rottweilers today"-hvis forfatter jeg i skrivende stund ikke husker navnet på, men boka lar seg anskaffe f.eks via Tanum eller Nordlie bokhandel i Oslo.

Etter hardt arbeid klarte man å forhindre dette sannsynligvis mye pga rasens store utbredelse og alt det positive hundearbeidet som drives med rasen, samt at britisk kennelklubb stod inne for den.   Men hva endte britene opp med?  Jo et forbud mot den mediefokuserte pitbullen som forventet, samt Tosa inu og de sør-amerikanske rasene dogo argentino og fila brasiliero.

Mens Tosa Inu visstnok skulle eksistere i Storbritania i et antall eksemplarer som kunne telles på maks ti fingre på denne tiden, eksisterte ikke fila brasiliero eller dogo argentino i landet i hele tatt.  Likefullt dilter land etter land-inkl.Norge- etter Storbritanias-litt forenklet framstilling kanskje…?-lovgivning mot disse to søramerikanske rasene som britene selv ikke hadde erfaringer med i det hele tatt!!   Man kunne mistenke lovgivningsnemden for å gi etter for deler av media og opinionens krave om at såkalte "farlige hunder" skulle forbys, hvor tildels ukjente raser-som manglet interessegrupper i landet-ble forbudt nærmest som lynavledere fra kravet om å få rottweiler på svartelisten.


En dose xenofobisk tankefilosofi a la "vi vet hva vi har, men ikke hva vi får " gjorde seg nok også gjeldende i så måte) men man ser også stadige forskjellige forståelser på hvilke raser som er de farlige.

Her er noen eksempler jeg har funnet på hva som forbys eller ilegges restriksjoner: (Mine kommentarer er understreket)

Polen
The Polish Interior Ministry has incorporated the first Breed Specific Legislation in the country for dogs. At this point the regulation is limited. The Ministry has compiled a list of 11 "aggressive dogs" including:

1.American pit bull terrier,
2.Perro de Presa Mallorquin,
3.American bulldog,
4.Dogo Argentino,
5.Perro de Presa Canario,
6.Tosa Inu,
7. Rottweiler,
8.Akbash Dog,
9.Anatolian Karabash,
10.Moskiewski livestockguardin dog
11.Kaukaski Shepard Dog.


These additional requirements on the above breeds will become effective January 8, 1999

Interessant nok er rase 8-11 av type store vokterhunder som har passet på budskapen mot rovdyr samt også mot tobente tyver i enkelte sammenhenger. Dette er svært store og kraftige hunder som gjerne veier over både 60 og 70 kg(til eks ligger en staffordshire bull terrier i flg utstillingsstandarden på ca 12-17kg.evt opp mot 20 kg i noen storvokste tilfeller. En gjennomsnitts "pitbull" befinner seg på midten av 20 kiloene) og som man ikke trenger å betvile at kan gjøres svært skarpe også mot mennesker, men de har heldigvis foreløpig stort sett hatt liten appell i kriminelle miljøer, dog med noen unntak.

Men hvordan skal polakkene forklare at deres egen polske owcharka som har vært avlet til samme formål som disse 4 de har slengt på listen over "farlige hunder", ikke er på svartelisten? Og hvorfor er ikke slovakisk kuvasz, ungarsk kuvasz, komondor, maremma, sarplantiac med flere som har vært avlet på like premisser med? Polakkene har neppe noe godt svar,bortsett fra at en eller annen ulykke nettopp har fått disse rasene inn i det farlige lyset/fokuset ellers er det jo interessant at i denne listen på 11 raser, så glimrer am.staff, bull terrier og staffordshire bull terrier med sitt fravær. Takk og pris sier jeg, men likefullt interessant!Belgia
dated: December 3, 1998
——————————————————————————–

The first Breed Specific Legislation for dogs has been issued. At this point regulation is limited to identification and registration. However the following breeds are specifically named as dangerous :

American Staffordshire Terrier
Staffordshire Bull Terrier
Pitbull Terrier
Fila brasileiro
Tosa Inu
Akita Inu
(Dette er interessant i og med at det ikke er noen diskusjon rundt denne rasen i Norge. Skyldes dette at akitaen stort sett har utbredt seg i seriøse miljøer her i landet, blant annet som ettersøkshunder for vilt)?
Dogo Argentino
Bull Terrier
Mastiff (all origins)

Oi,mastiffer av alle opprinnelser! dvs drøssevis av uspesifiserte raser(f.eks bull mastiff,engelsk mastiff etc)
Rhodesian Ridgeback
(Samme kommentar som rundt akita inu, med en tilføyelse. Dogo argentino er ikke avlet pr. historie til hundekamper i det hele tatt, men refereres ofte til som "kamphund". Som vakt og jakthund har rasen imidlertid vært anvendt på jaguarjakt hvor de jakter flere hunder sammen med jeger, noe som krever sosial innstilling til sine artsfeller.  Jaguarjakten har vært benyttet som argument på at rasens "ikke kan trenges i norge".  Javel, men rhodesian ridgeback har undertittel "den afrikanske løvehunden" og har vært anvendt på jakt på et kattedyr som altså er enda større og "skumlere" enn jaguar.  Det ser imidlertid ikke ut til å ha vekket angstbiterske reaksjoner eller holdninger hos Landbruksdepartement eller Norsk kennelklubb. Konsistent?
Dogue de Bordeau
Bandog
Rottweiler.


HER ER NOEN UTKLIPP FRA BREED SPECIFIC LAWS DIVERSE PLASSER I USA:

Men hva kan vi lese her fra USA?  Jo til og med chow chow og dobermann har blitt forbudt visse plasser i statene.  Hvorfor akkurat disse?   Og hvor er pitbull-forbudet i South carolina eller North salt lake?

SOUTH CAROLINA
Columbia, Travelers Rest (has BANNED ROTTWEILERS Chows, and Dobermans),
Sisseton (has BANNED Dobermans)

UTAH North Salt Lake, Smithfield (has BANNED ROTTWEILERS and Shar-Pei’s)
Her er et originalt forbud: shar pei. En "kinesisk kamphund" har den blitt omtalt som, men den skal aldri heldigvis ha blitt noen suksess i hundekamper. Likefullt altså forbudt.

WASHINGTON
Algona, Buckly, Enunclaw, Everett, Inland, Kenawick, King County, Kirkland, Moxee, Neah Bay (has BANNED ROTTWEILERS), Oak Harbor, Prosser, Seatac, Sunnyside (has restricted ‘pit bulls’), Toppenosh, Yakima (has BANNED ‘pit bulls’)

FRANKRIKE:

List of affected breeds

First category:


Pit-bulls
Boerbulls
Frankrike har visst gjort en egen oppdagelse om at rasen "boerbull" som egentlig heter boerboel er spesielt farlig.dette er sannsynligvis en repitisjon på "den ene useriøse oppdretteren som trakk inn en ny barsk kraftig rase inn i landet og hvor useriøs avl og eierskap fikk en hel rase forbudt. Lignende paraleller tror jeg kan trekkes til forbudene mot dogo argentino, fila brasiliero etc da de kom i starten. Retter man ikke litt baker for smed for å si det med et gammelt norsk uttrykk , ved å forby hunderasene?

Dogs looking like American Staffordshire Terrier, Staffordshire Terrier, Tosa without recognized stud book registration.

Second category:

Staffordshire Terrier (registered)
American Staffordshire Terrier (registered)
Rottweiler (registered)
Tosa (registered)
Rottweilers without registration.

Information on the French legislation can also be seen at:
http://staffords.free.fr/loi.htm and http://www.chez.com/clac/.

Den franske lovens tekst (På fransk)

Island
Regulations of prohibition of import of animals to Iceland the following species are banned:


Akita Inu

Staffordshire Bull Terrier
American Staffordshire Terrier
Bull Terrier
Pit Bull Terrier
Fila Brasileiro
Toso Inu
Dogo Argentino

Also mixed species of above mentioned dogs and mixed species of wolfs and dogs.

På Island ser man igjen dominoeffekten og men her er altså akita inu også med og det virker jo ellers ganske komisk å forby den lille staffordshire bull terrieren på under 20 kg(dominobrikkesak).  Hvorfor ikke boxer også, som er noe større og kan spores tilbake til oksekamper?  Spørsmålet er ment retorisk eller ironisk.


mvh

Arnstein Finborud

Webmaster: Tormod Tørstad, ttoersta@online.no .  Sist oppdatert 20.12.2002
Det er tillatt å gjengi fra denne siden når kilden www.hundebitt.no gjengis.