Engelsk undersøkelse: De 10 beste hunderasene for barnefamilier

Dette er en fin undersøkelse som jeg har oversatt. Den er basert på denne undersøkelsen (664 Kb)

Med hilsen Tomm Wiik

DE BESTE HUNDERASENE FOR BARN

Av Sarah Whitehead og Dr. John Bradshaw

Forskere ved Southampton University’s Anthrozoology Institute gav nylig ut en oversikt over karakteregenskaper hos hunder. Hunderasene ble rangert etter spesielle karakteregenskaper som aggressivitet, reaksjonsmønster osv. På grunnlag av funnene bad vi lederen for instituttet Dr. John Bradschaw og atferdsekspert Sarah Whitehead om å gi leserne noen generelle råd om hvilke hundetyper man bør velge til barn, og anbefale ti passende raser.

Det å velge hund kan være en nokså forvirrende affære. Spesielt viktig er det å gjøre et riktig valg når et barn eller en tenåring skal få sin første hund. Skal den være av ren rase, eller blandingsrase, hannhund eller tispe; skal man velge en valp eller en litt eldre hund som allerede har fått noe oppdragelse? Husk at god oppdragelse, sosialisering og trening er like viktig, om ikke enda viktigere, enn rasens utseende og hvilke karaktertrekk den måtte ha. For å gjøre det lettere å velge rase og kjønn har the Anthrozoology Institute ved Universitetet i Southampton nylig laget en oversikt i samarbeid med veterinærer og andre eksperter på hundeatferd. Her sammenlignes atferden til hver enkelt av de mest populære rasene. Det sier seg selv at hundens utseende stort sett bestemmes av genene – ingen forventer et kull med chihuahuaer når man parrer en labrador med en labrador! Det er lettere å overse det faktum at det også innenfor den enkelte rase er forskjeller i atferd, selv om disse på langt nær er så konkrete som fysiske karaktertrekk, for eksempel pelstype. Årsaken til dette er at valpene lærer mye av sin atferd av sin mor, sine søsken, og selvsagt sine eiere. Men mange av de hundetypene som er tilgjengelig i dag ble opprinnelig avlet frem på grunn av sine spesielle egenskaper – Collier for å gjete sauer; terriere og andre hunder for jakt; retrievere, pointere og spaniels for å spore opp og hente vilt. Dette betyr ikke at disse rasene automatisk oppfører seg på en spesiell måte, men snarere at det er lettere å bringe frem en spesiell type atferd, bevisst eller ubevisst.

BETYDNINGEN AV DE TO T-ENE

De to viktigste karaktertrekkene for en hund som skal omgås barn er antakelig at de er lette å Trene opp, og at de er i stand til å Tolerere andre barns til tider uforutsigbare oppførsel. I oversikten fremkommer det ingen vesentlig store forskjeller mellom de mest populære rasene når det gjelder i hvilken grad de kan lære å adlyde enkle ordre, som innkalling. Når det gjelder grunntreningen er det teknikken som anvendes som utgjør forskjellen, ikke hunderasen. Men oversikten viser at tisper er antatt å være noe lettere å oppdra enn hannhunder. Et annet spørsmål som ble tatt opp var sannsynligheten for at hunden ville glefse etter barn som provoserte den. Det er selvsagt viktig barnet har en hund som ikke reagerer aggressivt dersom andre, mindre hundevante barn, skulle komme til å forstyrre den.

Det finnes to hovedtyper av hunder som kan ha en tilbøyelighet til å glefse etter barn. Den første er vakthunder som er spesielt avlet frem for å forsvare det de ser på som sin egen ’familie’ (inkludert andre hunder så vel som mennesker) mot inntrengere. Noen medlemmer av denne rasen kan ha en tilbøyelighet til å oppføre seg truende mot mennesker de ikke kjenner godt, spesielt dersom de befinner seg på sitt eget territorium, og også dersom disse menneskene oppfører seg på en uforutsett måte. De mest kjente av disse rasene er rottweiler, dobermann og sjefer. Foreldre bør tenke seg nøye om før de gir sine barn lov til å eie noen av disse, selv om sjefere kan være medgjørlige.

Andre hunderaser man bør unngå er de som er tilbøyelige til å vise sterke reaksjoner, slik at de overreagerer når de møter situasjoner de ikke forstår. De fleste typer terriere faller inn under denne kategorien, det gjør også mange av dvergrasene. Begge disse hundetypene er relativt små, og derfor tror man kanskje at de er egnet for barn. Men på grunn av temperamentet bør de utelukkes. Noen få andre hundetyper som er kjent for å glefse skal også nevnes: corgi, cocker spaniel og border collie er alle lite egnet for barn, unntatt når de er utvalgt og trent av en ekspert.

Det kan også være nokså risikabelt å velge blandingshunder eller bastarder for dette formålet. Disse er vanligvis billigere og lettere å få fatt i enn rasehunder, og omplassering av dyr har masser av uønskede hunder av usikker herkomst som barn kan finne svært tiltrekkende. Men selv en krysning mellom to rene raser oppfører seg ikke nødvendigvis på en måte som ligger midt mellom foreldrene, og enda vanskeligere er det å forutsi temperamentet til bastarder av ukjent opphav.

De hundetypene som har det beste temperamentet for samvær med barn er vanligvis små eller middels store, de er rolige, medgjørlige og har et jevnt temperament – ofte referert til som bombesikre. Disse inkluderer mange retrievere, pointere og settere, som er kjent for å være gode familiehunder. Blant spanielene kan Cavalier King Charles og English Springer

være et godt valg. Greyhound og Whippet er vanligvis rolige på hjemmebane, selv om begge ble avlet frem for løp og trenger mye mosjon. Av terrierne er det Staffordshire Bull Terrier som egner seg best for barn. Til tross for deres ytre likhet med Pit Bull Terrier kan staffer være utmerkede familiehunder.

Til slutt. Skal man velge hannhund eller en tispe? Oversikten viser at tisper vanligvis er flinkere med barn enn hannhunder, men denne tendensen reduseres dersom hannhunden kastreres. Tisper er tilbøyelige til humørsvingninger når de har løpetid, så det er tilrådelig å sterilisere enhver hund som skal eies av et barn. Dersom dette gjøres er nok hundens kjønn av mindre betydning en rasen.

 

SOSIALISERINGSFAKTOREN

I det store og hele finnes det ingen ’perfekt’ hund, og i hvert fall ingen som er spesielt egnet for barn. Atferd som er spesiell for en rase påvirkes sterkt, både i positiv og negativ retning, av omgivelsene – for eksempel stedet det valpen ble født, foreldre og graden av sosialisering før overlevering til ny eier.

Dette gjør at et møte med moren, og om mulig også faren, er svært viktig. Valper bør fødes og oppdras i et hjemmemiljø – de trenger å eksponeres for alt det de vil møte seinere – inkludert barn! Sosialiseringen er selvsagt ikke fullført idet den nye valpen hentes. Nå er tiden inne for å la den komme ut i omgivelsene og møte så mange barn som mulig, ikke bare ens egne, og å ha hyggelig samvær med dem, før de er 12 uker gamle.

Det er selvsagt to sider ved denne likestillingen. På den ene siden har man hunden, på den andre barna! Det å skaffe seg en hund, uansett rase, alder eller karaktertrekk, er på mange måter det samme som å få et nytt barn. Har du egentlig tid, penger og plass nok til å påta deg et slikt ansvar? Har du tenkt igjennom hvorfor du vil ha hund? Er barna forberedt på å ta sin del av ansvaret, eller er de for unge, har det for travelt, eller for opptatt med lekser (eller det motsatte kjønn) til å bry seg så snart nyhetens glans er borte?

Bruk litt tid på å tenke over beslutningen. Besøk venner som har hunder og diskuter både fordeler og bakdeler med dem. Oppsøk din lokale organisasjon for hundeoppdrett og ta en prat med dem også. Mange av dem har et ’test-program’ der potensielle valpekjøpere får anledning til å møte valper av den rasen de ønsker seg.

Til slutt, hvis du er usikker på hva det innebærer å blande hunder og barn, trekk pusten dypt og tenk igjen. Etter noen dagers betenkningstid kan en beslutning om heller å kjøpe en gullfisk spare deg både for tid og penger, og lar deg beholde forstanden!

 

Ti hunderaser som passer for barn.

Cavalier King Charles Spaniel

En stor personlighet i liten innpakning. Cavalierer er vanligvis snille og kjærlige små hunder. De går fint sammen med rolige barn, men er også glad i å boltre seg på lange turer i det fri med den mer livlige sorten.

Cavalierer trenger mer stell av pelsen en gjennomsnittet, noe enkelte vil sette mindre pris på. Som mange andre rene hunderaser er de også arvelig belastet når det gjelder sykdommer som hjertelidelser og epilepsi, for å nevne noen. Det er viktig at valpen kommer fra foreldre som har vært grundig testet for slike defekter, og selv da er det ingen garantier.

Med sitt glade lynne er Cavalieren et godt utgangspunkt for mange familier – det er synd at så mange stiller seg avvisende på grunn av dens størrelse og mangelen på et macho image!

Labrador Retriever

En labrador er reklamemannens drøm. Med sin svarte, gule eller sjokoladebrune farge presenteres labradoren som den ypperste ’lettstelte’ familiehunden. Det stemmer at labradoren er en type hund som ’passer inn over alt’ men man bør kanskje ta dem dit to ganger – den andre gangen for å be om unnskyldning!

God sosialisering og trening er nødvendig for å lære disse hundene å kontrollere sin naturlige entusiasme for livet, og å hilse på mennesker og barn fra bakkenivå og ikke brystnivå. De fleste passer utmerket sammen med barn og betrakter dem som gode matleverandører, noe som i alle fall skaper god kontakt. Men labradorer må håndteres bestemt og vennlig hvis de ikke skal gi barna dårlige vaner eller gjøre dem nervøse og irritable. De sikler, elsker gjørme og tygger energisk både som valper og når de er litt eldre. En aktiv familie, som er topp engasjert når det gjelder trening og mosjon kreves for at man skal få det aller beste ut av disse elskelige hundene.

 

Golden Retriever

Golden Retriever som engang ble betraktet som den perfekte familiehund opplever for tiden en slags image krise. Mens de aller fleste er medgjørlige, utadvendte og glade, om enn litt egne, har en liten men vektig minoritet svekket rasens gode rykte.

Dominerende, lunefulle og en motvilje mot å adlyde, er blant de atferdsproblemer som så altfor ofte presenteres for atferdskonsulenter over hele landet. Dessverre er det rasens popularitet som er blitt dens bane. Potensielle kjøpere er overlatt til å kjøpe sine valper fra valpefarmer eller andre utsalg der temperament er mindre viktig enn økonomisk fortjeneste.

Når en valp kjøpes fra en pålitelig kilde, eller fra et hjem der både farens og morens temperament er hundre prosent pålitelig, kan en sunn retriever være det mest elskverdige, bedårende og godmodige kjæledyret en familie kan ønske seg. Tidlig sosialisering er helt nødvendig for denne rasen som for andre raser, og fornuftig tidlig kontakt med mange andre hunder er spesielt viktig for hannhunder.

Glem ikke at Golden retrievere er brukshunder og trenger mye fri mosjon utendørs, også når det regner. Som de fleste jakthunder elsker Goldies å apportere, og de elsker vann. De røyter også massevis av vakkert gullhår, på teppet og på den mørke dressen. Dette er definitivt ingen rase for folk med støv på hjernen.

 

Engelsk Setter

Elegant og elskelig. Settere blir ofte oversett i vurderingen av hunderaser som passer for familieliv. Årsaken kan være at deres lange og silkeaktige pels trenger regelmessig vedlikehold, eller ganske enkelt at de ikke er blitt reklamert for slik at offentligheten er blitt oppmerksom på dem. Denne kombinasjonen har også betydd at de hittil er blitt oversett av valpefarmere og vilkårlige oppdrettere, noe som i sin tur betyr at rasens temperament stort sett er intakt.

Engelsk settere er føyelige, vennlige og kjærlige. Imidlertid kan de også være noe vimsete og trenger mye mild oppdragelse. Ingen hunder bør ertes av barn, men settere er spesielt følsomme.

 

Staffordshire Bull Terrier

Med sitt glade og utadvendte lynne og sin skøyeraktige sans for humor er staffene blant klovnene i hundeverdenen. Når de er godt oppdratt, godt sosialisert og fornuftig integrert i familien kan staffene være bombesikre i sin omgang med barn. Deres sans for humor gjør at det blir mer som å få et ekstra barn enn bare å kjøpe seg en hund.

Staffer er vanligvis tolerante på grensen til martyrdom når det gjelder barn, noe som betyr at det er barna som må læres opp til hvordan de skal behandle hunden, ikke motsatt. Men de er ikke kjent for den samme vennlige behandlingen av andre hunder – og det betyr at turgåing alltid må overvåkes av voksne.

Som andre terriere vil noen kunne bli eksaltert når de hører hvining og skriking, og de kan også finne ut at raske bevegelser og høye lyder må takles på terriers vis.

 

English Springer Spaniel

Spaniels er nesten alltid tiltalende. En Cocker ble tidligere regnet for en trygg familiehund, men oversikten viser dessverre at dette ikke lenger er tilfelle. Springere er, som navnet indikerer, spenstige! De er fulle av energi og entusiasme, men dette viser seg på en godmodig måte, i virkeligheten er det et forsøk på å bli likt av alle. De er voldsomt ’geskjeftige’, og trenger både mental og fysisk stimulering dersom de ikke skal finne på sin egen type underholdning – som å rasere møbler for å få tiden til å gå mens eieren er ute.

Springere er jakthunder tvers igjennom. De vil belønne vennlig, rettferdig og effektiv trening tusen ganger og etablere et fantastisk forhold til den som tar seg tid til å kanalisere deres naturlige instinkter på en riktig måte. Eldre og mer ansvarlige barn kan får det beste ut av en springer, men vil trenge en erfaren voksen til å instruere seg.

Greyhound

Forsiktig og rolig. De fleste Greyhounds er fornuftige nok til å lære opp et barn på kort tid. Men de liker ikke å bli løpt på eller bli utsatt for høye lyder. De er vanligvis glade i å delta i familiens aktiviteter, men har heller ingenting imot å bli igjen hjemme for å slappe av i korte perioder.

Greyhounds er vanligvis enkle å gå tur med, og trekker sjelden i båndet. Men noen av dem kan ikke motstå synet av en hurtig bevegende gjenstand, noe som gjør at de ikke egner seg i familier som allerede har kaniner eller marsvin som kjæledyr, hvis de da ikke har blitt oppdratt sammen med dem fra de var små. Mange vil også jage katter utenfor hjemmets område, derfor må de passes godt på når de løper fritt.

Boksere

Er det en rase som aldri blir voksen, så er det boksere. Mye moro for en familie med stor sans for humor, masser av energi og møbler de ikke er redde for. Alle hunder er tilbøyelige til å reflektere atferden til dem de har rundt seg. Er barna uregjerlige og voldsomme, vil også hunden bli det, men boksere tilegner seg denne atferden og ganger den med ti før de returnerer den.

Noen voksne hannhunder kan være utålmodige med andre hunder, mye sosialisering i tidlig alder anbefales derfor også her. Likeledes er det viktig med tidlig trening både av barn og valper dersom den voksne delen av familien ønsker å beholde forstanden.

Raser som også kan vurderes

Whippets

Whippets er ofte mindre enn slektningene Greyhounds, men de er forsiktige, vennlige og intelligente, noe som gjør at de passer for varsomme og forståelsesfulle barn. Det er imidlertid viktig å understreke at de ikke setter pris på hard behandling av mennesker, og at de kan være noe sensitive overfor lyd og berøring.

Basset Hound

I oversikten ble Bassets regnet for å være flinke med barn. De er vanligvis fredsommelige av natur og glefser meget sjelden. Men den har ingen forkjærlighet for fysisk aktivitet og setter pris på lange perioder med uforstyrret søvn. Dens skjøre kroppsform gjør den også sårbar for skader dersom et lite barn skulle falle oppå den, så dette må også tas i betraktning.

Webmaster: Tormod Tørstad, ttoersta@online.no .  Sist oppdatert 25.04.2003
Det er tillatt å gjengi fra denne siden når kilden www.hundebitt.no gjengis.